Mietteitä Silicon Valleysta - osa 1

Olemme asuneet nyt muutaman kuukauden San Josessa: kaupungissa, joka pyrkii brändäämään itseään Piilaakson pääkaupunkina. Päädyimme tänne Aallon tukeman Startuplife (http://startuplife.fi/) ohjelman kautta, jonne rustasimme hakemuksemme viime helmikuussa päivää ennen deadlineä. Mottomme hakuprosessin aikana oli lausahdus “takki auki”, eli päätös ohjelmaan hakemisesta tapahtui turhia miettimättä. Olimme muutaman viikon ajan pallotelleet edestakaisin ajatusta lähtemisestä ja päätimme lopulta, että nyt pelataan kortit kunnolla loppuun ja katsotaan mihin se riittää. Koska why not?

Yksi asia johti toiseen ja lopulta muutaman kuukauden kuluttua löysimme itsemme Kalifornialaisen uima-altaan aurinkotuoleista, kämppiksinä ja kollegoina. Kortit kääntyivät niin, että suomalainen Piilaaksossa toimistoaan pitävä startup-yritys palkkasi meidät molemmat palvelukseensa. Tittelinä DevOps Engineer, lentoliput taskuun ja menoksi.

DSC02542.jpg

Los Angeles viikonlopun jälkeen matkalla takaisin kohti San Josea. Painted Cave Roadilla 154-tien varrella

Kumpikaan meistä ei ollut aikaisemmin käynyt Yhdysvalloissa, joten käsityksemme Piilaaksosta perustui vahvasti Silicon Valley -sarjan luomaan mielikuvaan. Odotukset olivat siis korkealla. Heti alkuun huomasimme, että kaikki mitä TV:ssä tapahtuu on totta: Fage on oikeasti hyvää. Googlen kampuksen lähettyvillä autot ajavat itse ja kaduilla vastaan tulevat ihmiset puhuvat sprint planeista.

Uuden asuinpaikan mittasuhteet yllättivät myös nopeasti. Piilaakso on alueena huomattavasti mielikuvia isompi. Matkaa laakson pohjoispäädyn San Franciscosta etelän San Joseen on noin 80 kilometriä. Vaikka suurin osa yrityksistä sijaitsee tällä alueella, ovat monet firmat alkaneet laajentumaan myös lahden itäpuolelle Oaklandiin, jonne muun muassa Uber on suunnitellut rakentavansa uuden pääkonttorin. Konkreettista piilaaksoa laajemmalla San Francisco Bay Arealla asuu ihmisiä lähes puolentoista Suomen verran.

Jos ei satu asumaan aivan San Franciscon keskustassa, auton hankkimista saattaa joutua miettimään vakavissaan. Kalifornia tarjoaa kokonaisuudessaan uskomatonta luontoa ja ajomatkojen päässä toisistaan olevia suurkaupunkeja. Pitkien välimatkojen maassa auto saattaa usein olla ainoa jokseenkin järkevä kulkuväline ja Piilaakson hulinasta on toisinaan virkistävää päästä esimerkiksi Santa Cruziin metsästämään täydellistä aaltoa paikallisten surffareiden kanssa. Myös Los Angeles, Yosemite, Las Vegas ja San Diego ovat kaikki mahdollisia viikonloppureissukohteita toteutettavaksi autolla. Ostimme auton melko pian asetuttuamme aloillemme ja nyt vajaassa puolessa vuodessa maileja on tullut ajettua jo lähes 10 000.

Kuva Death Valleyn Golden Canyonista

Amerikkalainen työmoraali on tunnetusti korkea ja kansa tunnetaan omistautumisestaan työnteolle. Pienissä startup-yrityksissä asia saattaa jopa korostua ja yleinen tekemisen meininki on voimakasta. Tässä kohtaa suomalaisilla ja amerikkalaisilla olisi varmasti oppimista puolin ja toisin. Jos amerikkalaisille kertoo esimerkiksi suomalaisille tavallisista useamman viikon kesälomista, saa helposti osakseen ihmetystä. Toisaalta yleinen tunnelma työntekoa kohtaan on Piilaaksossa todella innostava ja inspiroiva.

Alueelta löytyy myös yllättävän iso ja elinvoimainen suomalaisyhteisö. Eri yritysten suomalaiset työntekijät ja perustajat kokoontuvat kuukausittain viettämään yhdessä aikaa ja keskustelemaan kuulumisista. On ollut erittäin virkistävää huomata, kuinka avoimesti ja lämpimästi ihmiset ottavat uudet kasvot täällä vastaan, kunhan vain uskaltaa mennä ihmisten luokse. On ollut hauskaa huomata, että viimeistään suomalaisten tullessa Kaliforniaan, kaikki tyypilliset stereotypiat hiljaisesta ja ujosta kansasta on kumottu.
 

Kuva San Franciscon Embarcaderosta
 

Valitettavasti Piilaakson aurinkoisen tunnelman kääntöpuolella näkyy selkeästi myös suurista tuloeroista aiheutuvat haitat. Samalla kun IT-alalla työskentelevien ihmisten palkat ovat helposti 6 numeroisia summia, ovat asumiskustannukset nousseet pilviin. Kimppakämpän huoneesta joutuu San Franciscossa helposti pulittamaan 1500 dollaria kuukaudessa ja San Josessa keskimääräinen asunnon hinta on yli miljoona dollaria. Samaan aikaan esimerkiksi tarjoilijat tienaavat keskimäärin 2200 dollaria kuukaudessa ja kodittomia nukkuu kaduilla häkellyttävän paljon Teslojen pikalaturien suristessa vieressä. Usein syntipukeiksi leimataan alueen toinen toistaan menestyvämmät startupit, mutta todellisuudessa ongelma saattaa piillä syvemmällä amerikkalaisessa kulttuurissa ja politiikassa.

Jos joskus saat mahdollisuuden työskennellä Suomen ulkopuolella, käytä se. Suosittelemme jopa hakeutumaan alttiiksi tällaisille tilaisuuksille. Ulkomaille vieraaseen ympäristöön muuttaminen vaatii aina poistumista omalta mukavuusalueelta ja on helppo keksiä syitä miksi jäädä Suomeen. Vakituinen työpaikka, keskeneräiset opinnot, lemmikkipapukaija, you name it. Väitämme kuitenkin, että lähestulkoon aina päätös lähtemisestä nähdään jäkikäteen positiivisessa valossa. Kokemus tuo väistämättä perspektiiviä omaan maailmankatsomukseen ja eri maiden hyviä puolia oppii arvostamaan aivan uusilla tavoilla. Meidän kohdallamme keskeneräiset opinnot vaihtuivat olosuhteiden pakosta DI-papereihin. Diplomitöihin tuli sivuja kummasti, kun töiden keskeneräisyys esti surffaamista länsirannikolla. Palata voi koska vain, mutta lähteä voi vain tilaisuuden sattuessa.

Sakari Pesonen & Severi Haverila